Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen zit er in de basisdekking ook een waarborg diefstal (en vandalisme) of kan deze optioneel toegevoegd worden. Let wel altijd goed op de vergoedingsgrenzen die van toepassing zijn! Zo kan dit voor een juweel bijvoorbeeld begrensd zijn tot 2500 euro... voorkom dus teleurstellingen en spreek dit zeker door met je makelaar.
Om een diefstalverzekering toe te kennen en dus het risico te beoordelen houdt de verzekeraar rekening met het voorwerp zelf (waarde + populariteit op de helersmarkt) en de omgeving (eigenaar + beveiliging). Verder zijn de bepalingen van het strafwetboek (SWB) inzake braak, inklimming, geweld, valse sleutels, doodslag of poging tot moordslag belangrijk om te weten wat er wordt bedoeld onder deze benamingen:
- art. 484 SWB: BRAAK openbreken van een sluiting van iets wat niet kan meegenomen worden (gebouw, deur, slot kast, auto, etc.)
- art. 485 SWB: BRAAK alsook een voorwerp meenemen om het elders open te breken
- art. 486 SWB: INKLIMMING binnenkomen buiten de "normale" toegangswegen (enkel van buiten naar binnen). Voorbeeld van inklimming is een dief die langs een openstaand raam binnenkomt. Voorbeeld van niet-inklimming is een dief die over een muurtje springt en via een ongesloten deur binnenkomt.
- art. 483 SWB: GEWELD fysiek contact en de bedreiging op een persoon, kennis, familie, voorwerp (huis, auto, etc.), etc.
- art. 487 SWB: VALSE SLEUTELS haken, lopers, nagemaakte sleutels, maar ook verborgen, verloren, zoekgeraakte sleutel onder de mat, etc.
- art. 393 SWB: DOODSLAG doden om te doden
- art. 394 SWB: POGING TOT MOORDSLAG resultaat is mislukt buiten de wil van de dader.
Of een verzekeringsmaatschappij dekking geeft in alle gevallen die het strafwetboek opsomt, is afhankelijk van maatschappij tot maatschappij.