Binnen de wettelijk verplichte BA autoverzekering zijn er voor de verzekeraars tal van regels die bepalen wie wanneer welke schade moet vergoeden. Toch hebben de verzekeraars daar onderling nogal eens een ander inzicht over, wat een vertragingen zou kunnen betekenen in de afhandeling.
Om dit te vermijden is in België de RDR-regeling (Reglèment Direct / Directe Regeling) in het leven geroepen. Deze snelle regeling zorgt ervoor dat het slachtoffer van een verkeersongeval meteen wordt vergoed door zijn eigen verzekeraar, en niet door de verzekeraar van de aansprakelijke. De verzekeraars gaan vervolgens onderling uitzoeken wie van hen de rekening moet betalen en de kosten onderling terugvorderen via de "compensatiekas".
Er mag dan wel geen discussie bestaan over wie aansprakelijk is: daarom is een correct ingevuld aanrijdingsformulier fundamenteel. Het RDR-systeem wordt immers alleen toegepast in de RDR-overeenkomst beschreven situaties ("barema van de aansprakelijkheden") waarin de aansprakelijkheid onbetwistbaar is, zoals kop-staartaanrijdingen, het negeren van een voorrangsteken of het aanrijden van een geparkeerd voertuig.
Bovendien moet het verkeersongeval in België gebeurd zijn met louter materiële schade die het gevolg is van een fysiek contact tussen twee of meer verplicht verzekerde voertuigen. De betrokken voertuigen moeten verder een geldige BA autoverzekering afgesloten hebben bij een verzekeraar die de RDR-conventie heeft ondertekend. Als laatste mag de schade aan het voertuig van het slachtoffer het plafond van 25.000 euro niet overschrijden.